Kuca Tufegdzic Badovinci krop 1210x642 - ВЕЧЕРАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ И МАЧВЕ У БАДОВИНЦИМА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ВЕЧЕРАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ И МАЧВЕ У БАДОВИНЦИМА

pin - ВЕЧЕРАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МУЗЕЈА СЕМБЕРИЈЕ И МАЧВЕ У БАДОВИНЦИМА

Обележавање 10. септембра, Дана општине Богатић, наставља се данас свечаним отварањем музеја „Туфегџића кућа – Павловића кућа“ у Бадовинцима и представљањем књиге „Константин – књига о Винаверу, Српство као судбина“ аутора Бранислава Станковића у амбијенту музеја Семберије и Мачве.

Кућа Туфегџића у којој је некада живела знаменита свештеничка породица, налази се недалеко од бадовиначке цркве и школе у самом центру села.

Према записима које је објавио Радомир Ј. Поповић плац на којем је кућа озидана младом свештенику Драгутину Туфегџићу и својој рођаци Персиди (ћерки Јанка Веселиновића из брака са Јованком Јовановић) поклонио је Јаков, унук попа Теше.

У глоговачкој цркви 22. октобра 1906. по старом календару венчали су се Драгутин Туфегџић и Персида Веселиновић, а кућу су сазидали 1911. године. Они су одгајили четворо деце: Јанка, Ђорђа, Михаила и Роксанду.

Кућу Туфегџића су својевремено, 2010. године, купили Слободан и Мира Павловић и реновирали је са намером да једног дана постане музеј и место културних дешавања која ће допринети јачању веза народа са обала Дрине. Неколико манифестација је у међувремену одржано у овом здању.

Удовица Слободана Павловића је поклонила кућу општини Богатић и она ће убудуће бити Музеј Семберије и Мачве са експонатима који ће чувати успомену на прошлост ових крајева које раздваја и спаја река Дрина.

Такође, нови музеј Семберије и Мачве биће стециште културних дешавања, а прво ће се одржати вечерас одмах након свечаног отварања.

Од 19 часова историчар Бранислав Станковић представиће своју књигу „Константин – књига о Винаверу, Српство као судбина“.

Д.Г.

Насловна фотографија: Туфегџића кућа – Павловића кућа, извор: фејсбук страница председник општине Богатић

Related Images: